keep it kool

Bij Kramer worden we nog altijd blij van zuurkool, al vijf generaties lang. En dat enthousiasme delen we graag. Want zeg nu zelf, zuurkool hoort toch bij Nederland?! 

Bij kramer voelen we niet alleen
ons vier generaties durende verleden,
maar misschien nog wel meer onze
plicht om de Nederlandse zuurkool
traditie in stand te houden.

Groeien als kool

Kool groeit als… kool. Oftewel: ontzettend snel. Sterker nog, een klein plantje kan soms in een aantal maanden zelfs uitgroeien tot een kool van maximaal 10 kilo! Daarmee is kool verbouwen zeer efficiënt. Gelukkig maar, want om heel Nederland (en omstreken!) in de wintermaanden van hun stamppot te voorzien is heel wat kool nodig. 

DUURZAAM Én GOED

Omdat de kool nooit van ver wordt gehaald en de teelt ervan zeer efficiënt gebeurt, is zuurkool een duurzame keuze. En dat niet alleen: het fermenteren van de kool is een natuurlijk proces. De kool wordt tot sliertjes verwerkt en gaat voor minimaal drie weken in een speciale zuurkoolput om (spontaan) te fermenteren. Zo blijft al het goede behouden en bevat zuurkool enkel natuurlijke ingrediënten. Lekker, en ook nog eens hartstikke goed: in een zakje verse zuurkool zitten levende melkzuurbacteriën. Wist je trouwens dat 20 tot 25% van de zuurkoolconsumptie in Nederland biologisch is? Goed voor jou én goed voor de natuur!

hapje paardenzweet?

Voor de aller- állereerste zuurkool moeten we ver terug in de tijd. Want zuurkool een typisch Nederlands product? Nee hoor, zuurkool zou een uitvinding zijn van de Tataren – die het overigens bij toeval ontdekten. Het Mongoolse ruitervolk vond het maar lastig, al die witte kool meeslepen op hun tochten. Het werd daarom versneden, waardoor ze beter te vervoeren waren in hun zadeltassen. Na een aantal weken bleek de gesneden witte kool een zure smaak te hebben gekregen: de bezwete paardenruggen tegen de gevulde zadeltassen zorgden voor een natuurlijke fermentatie. Verdomd lekker, zo oordeelden de ruiters en zo was de eerste zuurkool een feit. Maar no worries, inmiddels laten we dat paardenzweet liever achterwege: met een klein beetje zout bereiken we hetzelfde effect.