Over Kramer zuurkool

55103ce10d190f393c82a6c2_Zuurkool-Op-het-land.gif

A tot Z

Zuurkool

Nee, zuurkool groeit niet tussen de groene kool en de spitskool. Maar hoe komen die lekkere zure slierten dan tot stand voordat jij er een potje mee stampt?

Zuurkool van A tot Z

Zuurkool Snijden
55103cf60d190f393c82a6c8_Zuurkool-vervoeren.gif

STAP 1

OOGSTEN EN VERVOEREN

Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. De zomerkool, ‘poepe witte’ * wordt rond 1 augustus geoogst; de ‘grage dene’ * of ‘herfstdene’ * daarna en de oogst van de ‘winter- of harde dene’ * duurt tot vlak voor kerst. De kolen zijn ‘rijp’ wanneer ze rond 4 kilo wegen en het hart nog net niet barst. Ze worden met de hand geoogst en met de tractor naar de fabriek vervoerd. 

* = West-Fries.

SUPERZUURKOOL

Zuurkool is superfood. Het bevat veel vezels, vitamine C en B-vitamines en heel weinig calorieën. De gefermenteerde kool is lichter verteerbaar dan ‘rauwe’ kool, waardoor voedingsstoffen gemakkelijker worden opgenomen. Bovendien bevat zuurkool, net als yoghurt, levende melkzuur bacteriën, die helpen om je darmen gezond te houden.
55103d5950ef352451cda792_Zuurkool-boren-en-snijden.gif

STAP 2

BOREN EN SNIJDEN

In de fabriek worden de kolen ondersteboven op een lopende band gelegd. Een machine boort de kern uit de kolen. Daarna worden de kolen met ronddraaiende messen in dunne sliertjes gesneden, die op een volgende lopende band worden gestort. 

Daar controleert een metaaldetector of er bijvoorbeeld geen verdwaalde hagelkorrels (van jagers) in de kool terecht zijn gekomen.

Nederlandse zuurkool is niet verhit of gekookt en bevat geen conserveermiddelen

STAP 3

HET VOCHT ERUIT

Nu worden de koolsliertjes met ongeveer 1,5% zout vermengd. De gezouten kool wordt in grote, verdiepte putten gestort en dan luchtdicht afgedekt met een zwaar ‘waterbed’, dat langzaam en evenwichtig het vocht uit de kool drukt. Van 2 kilo witte kool blijft ongeveer 1 kilo zuurkool over.

55103d1650ef352451cda781_Zuurkool-zout-toevoegen.gif

STAP 4

KLUSJE VOOR DE MELKZUURBACTERIËN

Overal in de lucht zitten melkzuurbacteriën, zij eten het zetmeel en de suikers in de kool op en scheiden koolzuurgas en melkzuur uit. Hierdoor krijgt de kool geleidelijk een frisse, zure smaak. Dit fermentatieproces duurt tussen de twee en acht weken, afhankelijk van de koolsoort en temperatuur. Bij een bepaalde zuurgraad en vitamine C gehalte is de fermentatie voltooid. Melkzuur en vitamine C zorgen voor de lange houdbaarheid van zuurkool. Vrijwel alle Nederlandse zuurkool is niet verhit of gekookt en bevat geen conserveermiddelen.

Zuurgraad Zuurkook

STAP 5

HAKKEN, ZUIGEN, VERDELEN, AFSLUITEN

De koolsliertjes worden in grote snijmachines nog wat korter gehakt. Vervolgens wordt een deel van de gesneden kool opgezogen en via buizen naar de verpakkingsafdeling vervoerd. Daar wordt de zuurkool over emmers of plastic vaten verdeeld en afgesloten. Zo verpakt gaat de fermentatie op een laag pitje door. Zulke ‘verse zuurkool’ heeft een zachte, minder zure smaak en is ongeveer 2 maanden houdbaar.

Zuurkool verpakken

STAP 6

OPSLAAN EN VERPAKKEN

Een ander deel wordt nog een aantal weken opgeslagen in de ‘kraamkamer’, waar de kool blijft tot de fermentatie helemaal is gestopt. Daarna wordt de zuurkool in een verpakkings machine in porties verdeeld en in zakjes verpakt. Deze zuurkool is iets zuurder van smaak en ongeveer 3 maanden houdbaar.

Zuurkool verpakken

Zelf Zuurkool maken!

Benodigdheden

  • 1 schone jampot

  • Etiket

  • 1 theelepel zout

  • 300 gram gesneden wittekool

  • 1 bord

  • Een schoon koolblad

  • Stukje van de stronk

Bereidingswijze

Snij de witte kool doormidden. Verwijder de stronk (de hart van de witte kool) Snij de kool zodat je lange dunne reepjes krijgt. Leg de witte kool op het bord, strooi daar het theelepeltje zout overheen. Druk met je vuisten net zo lang op de kool tot het vocht er uit komt. Dit doe je net zolang tot er een goed zichtbaar “plasje” in het bord te zien is. Dit gebeurt al na een paar minuten. Nu drukken we de kool in de schone pot tot het vocht er boven staat. De kool in de pot wordt nu afgedekt met een stuk schoon koolblad. Tussen dit blad en de deksel wordt een stukje stronk gezet. Zo blijft de gesneden kool onder het vocht. Het vocht dat in het bord overgebleven is, wordt in een aparte pot bewaard.

Nu is het wachten. De potten blijven zo ongeveer tien dagen staan. Deze tien dagen noemen we een periode van gisting. De melkzuurbacteriën eten de koolsuikers op en daardoor gaat de witte kool een zachtzure smaak krijgen. Bovendien wordt door het omzetten van de koolhydraten de zuurkool licht verteerbaar. Dit in tegenstelling tot andere koolsoorten. Tijdens deze periode van gisting kan er wat vocht uit de potten lekken. Als er veel vocht uit de pot lekt en de kool staat niet meer helemaal onder, dan kan het bijgevuld worden met het apart gehouden vocht.

Als deze tien dagen om zijn, zet de pot dan op een donkere, koele plek weg. Bijvoorbeeld in de kelder.

Na nog eens drie weken wachten zit er zuurkool in je potje.
Hoe langer de zuurkool wordt bewaard, hoe zuurder ze wordt.

Eet smakelijk!

Zuurkool

Video van Klokhuis over Zuurkool

Kool tips & trucs van een tuinder !

Ik ben Adrie Molenaar en ik ben de tuinder bij zuurkoolfabriek Kramer. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar we hebben naast de zuurkoolfabriek ook een groot landbouwbedrijf waar we een deel van de kool voor onze zuurkool zelf telen. Kool kweken is niet moeilijk, maar grote kolen kweken wel.

Hoe het moet is moeilijk te zeggen want geen jaar is hetzelfde met zon, regen, warm en kou.

Je begint met het bewerken van de grond (wij zeggen op z’n Westfries “prut”) waar je het kleine koolplantje, wat je hebt gekregen in zet. De grond moet lekker los zijn als een lekker zacht bedje, zodat de wortels er heel gemakkelijk doorheen kunnen kruipen om water en mest (voedsel) te kunnen vinden. Je moet zorgen voor mest in de grond. Dat is naast het hemelwater, voedsel voor het plantje. Het plantje plant je in de grond en geef het een beetje water en dan héél lief praten. Je moet dan gewoon wachten en regelmatig controleren of je geen beestjes ziet. Als je een rupsje of een slak ziet moet je deze weghalen anders eten ze je plantje op.

Witte-kool Witte-kool Wittekool

Af en toe een beetje water geven, maar niet te veel, want doordat je de grond goed los gemaakt hebt bij het planten, kunnen de wortels goed op zoek naar water en doordat de wortels diep naar beneden gaan komt de koolplant stevig in de grond te staan. Zo kan de stam straks de zware kool goed dragen.


Als je dit zo doet en voldoende geduld hebt, en een beetje mazzel dat de plant niet ziek wordt van schimmels, luisjes, of andere ziekten zoals trips of aardvlooitjes,  dan heb je kans op een goede dikke, grote, kool!  Ik wens je heel veel succes bij het telen van je kool!

Wat is witte kool ? Hoe teel je witte kool ?

De kleur van witte kool is eigenlijk niet wit  maar lichtgroen, hoe dichter je in het hart van de plant komt des te lichter de kleur.

Witte kool behoort samen met rode kool, savooikool en spitskool tot de sluitkolen. Sluitkolen hebben een korte dikke stengel met daarop een gesloten kool. Daarnaast is het blad voorzien van een waslaag, welke houdbaarheid de versterkt. Deze kool is bij uitstek geschikt om als zuurkool in te maken.

Vanaf begin maart worden de zaadjes gezaaid. Na ongeveer 6 weken is er dan het plantje zoals je deze van ons gekregen hebt.

De plantjes moeten uitgeplant worden in een stevige, voedzame, goed bemeste grond. In de winter wordt er veel stalmest of compost onder de grond gespit om de grond voedzaam te krijgen. De kolen hebben ruimte nodig om groot te worden, plant ze  ongeveer 60 cm afstand van elkaar of van andere planten. Druk de grond stevig aan. Sluitkolen maken veel wortels, blad en een flinke kool. Dus verbruiken ze ook veel ruimte.

Mocht je de kool gaan planten in een moestuin, goede buren zijn: aardappels, selderie, bieten, snijbiet, kropsla, tomaten, spinazie, pluksla, dille, prei, andijvie. Slechte buren zijn: mosterd, knoflook, aardbeien en uien.

Witte kool is erg gevoelig voor de rupsen van het schattige vlindertje “koolwitje”, deze rupsen eten de koolbladeren kapot, waardoor de groei flink verstoord wordt. De mooie witte vlinders kunnen eitjes leggen op de onderkant van je koolplant. Ik heb ergens gelezen  dat wanneer je papieren vlindertjes tussen de kolen zet de koolwitjes jouw kool voorbij vliegen omdat ze denken dat hij al “bezet is” . Ik weet niet of het waar is, maar… je kunt het altijd proberen om zo de grootste kool te kweken! 


Tips voor het telen van een mooie, grote witte kool:

  • Zorg voor een goede vochtvasthoudende, rijke voedzame bodem.

  • Zorg voor een zonnige plaats.

  • Zorg voor voldoende water, de eerste tijd na het planten en geef bij droogte voldoende water, want sluitkool heeft relatief veel vocht nodig.

  • Pas op voor de vogels!

  • Wied regelmatig het onkruid

  • Pas op voor de eitjes en rupsen van ’t koolwitje en slakken en haal deze handmatig weg.

  • Pas op voor slakken, deze kun je ook handmatig weghalen.

Rupsen op het blad van witte koolRupsen op Witte Kool

Rupsen op het blad van de witte kool

Zuurkool Kinderrecept Video

In onze kookvideo wordt door onze kok uitgelegd hoe je een heerlijk zuurkoolgerechtje kan maken.

Header
Kramer Zuurkool
55103ce10d190f393c82a6c2_Zuurkool-Op-het-land.gif

A tot Z

Zuurkool

Nee, zuurkool groeit niet tussen de groene kool en de spitskool. Maar hoe komen die lekkere zure slierten dan tot stand voordat jij er een potje mee stampt?

Zuurkool van A tot Z

Zuurkool Snijden
55103cf60d190f393c82a6c8_Zuurkool-vervoeren.gif

STAP 1

OOGSTEN EN VERVOEREN

Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. De zomerkool, ‘poepe witte’ * wordt rond 1 augustus geoogst; de ‘grage dene’ * of ‘herfstdene’ * daarna en de oogst van de ‘winter- of harde dene’ * duurt tot vlak voor kerst. De kolen zijn ‘rijp’ wanneer ze rond 4 kilo wegen en het hart nog net niet barst. Ze worden met de hand geoogst en met de tractor naar de fabriek vervoerd. 

* = West-Fries.

SUPERZUURKOOL

Zuurkool is superfood. Het bevat veel vezels, vitamine C en B-vitamines en heel weinig calorieën. De gefermenteerde kool is lichter verteerbaar dan ‘rauwe’ kool, waardoor voedingsstoffen gemakkelijker worden opgenomen. Bovendien bevat zuurkool, net als yoghurt, levende melkzuur bacteriën, die helpen om je darmen gezond te houden.
55103d5950ef352451cda792_Zuurkool-boren-en-snijden.gif

STAP 2

BOREN EN SNIJDEN

In de fabriek worden de kolen ondersteboven op een lopende band gelegd. Een machine boort de kern uit de kolen. Daarna worden de kolen met ronddraaiende messen in dunne sliertjes gesneden, die op een volgende lopende band worden gestort. 

Daar controleert een metaaldetector of er bijvoorbeeld geen verdwaalde hagelkorrels (van jagers) in de kool terecht zijn gekomen.

Nederlandse zuurkool is niet verhit of gekookt en bevat geen conserveermiddelen

STAP 3

HET VOCHT ERUIT

Nu worden de koolsliertjes met ongeveer 1,5% zout vermengd. De gezouten kool wordt in grote, verdiepte putten gestort en dan luchtdicht afgedekt met een zwaar ‘waterbed’, dat langzaam en evenwichtig het vocht uit de kool drukt. Van 2 kilo witte kool blijft ongeveer 1 kilo zuurkool over.

55103d1650ef352451cda781_Zuurkool-zout-toevoegen.gif

STAP 4

KLUSJE VOOR DE MELKZUURBACTERIËN

Overal in de lucht zitten melkzuurbacteriën, zij eten het zetmeel en de suikers in de kool op en scheiden koolzuurgas en melkzuur uit. Hierdoor krijgt de kool geleidelijk een frisse, zure smaak. Dit fermentatieproces duurt tussen de twee en acht weken, afhankelijk van de koolsoort en temperatuur. Bij een bepaalde zuurgraad en vitamine C gehalte is de fermentatie voltooid. Melkzuur en vitamine C zorgen voor de lange houdbaarheid van zuurkool. Vrijwel alle Nederlandse zuurkool is niet verhit of gekookt en bevat geen conserveermiddelen.

Zuurgraad Zuurkook

STAP 5

HAKKEN, ZUIGEN, VERDELEN, AFSLUITEN

De koolsliertjes worden in grote snijmachines nog wat korter gehakt. Vervolgens wordt een deel van de gesneden kool opgezogen en via buizen naar de verpakkingsafdeling vervoerd. Daar wordt de zuurkool over emmers of plastic vaten verdeeld en afgesloten. Zo verpakt gaat de fermentatie op een laag pitje door. Zulke ‘verse zuurkool’ heeft een zachte, minder zure smaak en is ongeveer 2 maanden houdbaar.

Zuurkool verpakken

STAP 6

OPSLAAN EN VERPAKKEN

Een ander deel wordt nog een aantal weken opgeslagen in de ‘kraamkamer’, waar de kool blijft tot de fermentatie helemaal is gestopt. Daarna wordt de zuurkool in een verpakkings machine in porties verdeeld en in zakjes verpakt. Deze zuurkool is iets zuurder van smaak en ongeveer 3 maanden houdbaar.

Zuurkool verpakken

Zelf Zuurkool maken!

Benodigdheden

  • 1 schone jampot

  • Etiket

  • 1 theelepel zout

  • 300 gram gesneden wittekool

  • 1 bord

  • Een schoon koolblad

  • Stukje van de stronk

Bereidingswijze

Snij de witte kool doormidden. Verwijder de stronk (de hart van de witte kool) Snij de kool zodat je lange dunne reepjes krijgt. Leg de witte kool op het bord, strooi daar het theelepeltje zout overheen. Druk met je vuisten net zo lang op de kool tot het vocht er uit komt. Dit doe je net zolang tot er een goed zichtbaar “plasje” in het bord te zien is. Dit gebeurt al na een paar minuten. Nu drukken we de kool in de schone pot tot het vocht er boven staat. De kool in de pot wordt nu afgedekt met een stuk schoon koolblad. Tussen dit blad en de deksel wordt een stukje stronk gezet. Zo blijft de gesneden kool onder het vocht. Het vocht dat in het bord overgebleven is, wordt in een aparte pot bewaard.

Nu is het wachten. De potten blijven zo ongeveer tien dagen staan. Deze tien dagen noemen we een periode van gisting. De melkzuurbacteriën eten de koolsuikers op en daardoor gaat de witte kool een zachtzure smaak krijgen. Bovendien wordt door het omzetten van de koolhydraten de zuurkool licht verteerbaar. Dit in tegenstelling tot andere koolsoorten. Tijdens deze periode van gisting kan er wat vocht uit de potten lekken. Als er veel vocht uit de pot lekt en de kool staat niet meer helemaal onder, dan kan het bijgevuld worden met het apart gehouden vocht.

Als deze tien dagen om zijn, zet de pot dan op een donkere, koele plek weg. Bijvoorbeeld in de kelder.

Na nog eens drie weken wachten zit er zuurkool in je potje.
Hoe langer de zuurkool wordt bewaard, hoe zuurder ze wordt.

Eet smakelijk!

Zuurkool

Video van Klokhuis over Zuurkool

Kool tips & trucs van een tuinder !

Ik ben Adrie Molenaar en ik ben de tuinder bij zuurkoolfabriek Kramer. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar we hebben naast de zuurkoolfabriek ook een groot landbouwbedrijf waar we een deel van de kool voor onze zuurkool zelf telen. Kool kweken is niet moeilijk, maar grote kolen kweken wel.

Hoe het moet is moeilijk te zeggen want geen jaar is hetzelfde met zon, regen, warm en kou.

Je begint met het bewerken van de grond (wij zeggen op z’n Westfries “prut”) waar je het kleine koolplantje, wat je hebt gekregen in zet. De grond moet lekker los zijn als een lekker zacht bedje, zodat de wortels er heel gemakkelijk doorheen kunnen kruipen om water en mest (voedsel) te kunnen vinden. Je moet zorgen voor mest in de grond. Dat is naast het hemelwater, voedsel voor het plantje. Het plantje plant je in de grond en geef het een beetje water en dan héél lief praten. Je moet dan gewoon wachten en regelmatig controleren of je geen beestjes ziet. Als je een rupsje of een slak ziet moet je deze weghalen anders eten ze je plantje op.

Witte-kool Witte-kool Wittekool

Af en toe een beetje water geven, maar niet te veel, want doordat je de grond goed los gemaakt hebt bij het planten, kunnen de wortels goed op zoek naar water en doordat de wortels diep naar beneden gaan komt de koolplant stevig in de grond te staan. Zo kan de stam straks de zware kool goed dragen.


Als je dit zo doet en voldoende geduld hebt, en een beetje mazzel dat de plant niet ziek wordt van schimmels, luisjes, of andere ziekten zoals trips of aardvlooitjes,  dan heb je kans op een goede dikke, grote, kool!  Ik wens je heel veel succes bij het telen van je kool!

Wat is witte kool ? Hoe teel je witte kool ?

De kleur van witte kool is eigenlijk niet wit  maar lichtgroen, hoe dichter je in het hart van de plant komt des te lichter de kleur.

Witte kool behoort samen met rode kool, savooikool en spitskool tot de sluitkolen. Sluitkolen hebben een korte dikke stengel met daarop een gesloten kool. Daarnaast is het blad voorzien van een waslaag, welke houdbaarheid de versterkt. Deze kool is bij uitstek geschikt om als zuurkool in te maken.

Vanaf begin maart worden de zaadjes gezaaid. Na ongeveer 6 weken is er dan het plantje zoals je deze van ons gekregen hebt.

De plantjes moeten uitgeplant worden in een stevige, voedzame, goed bemeste grond. In de winter wordt er veel stalmest of compost onder de grond gespit om de grond voedzaam te krijgen. De kolen hebben ruimte nodig om groot te worden, plant ze  ongeveer 60 cm afstand van elkaar of van andere planten. Druk de grond stevig aan. Sluitkolen maken veel wortels, blad en een flinke kool. Dus verbruiken ze ook veel ruimte.

Mocht je de kool gaan planten in een moestuin, goede buren zijn: aardappels, selderie, bieten, snijbiet, kropsla, tomaten, spinazie, pluksla, dille, prei, andijvie. Slechte buren zijn: mosterd, knoflook, aardbeien en uien.

Witte kool is erg gevoelig voor de rupsen van het schattige vlindertje “koolwitje”, deze rupsen eten de koolbladeren kapot, waardoor de groei flink verstoord wordt. De mooie witte vlinders kunnen eitjes leggen op de onderkant van je koolplant. Ik heb ergens gelezen  dat wanneer je papieren vlindertjes tussen de kolen zet de koolwitjes jouw kool voorbij vliegen omdat ze denken dat hij al “bezet is” . Ik weet niet of het waar is, maar… je kunt het altijd proberen om zo de grootste kool te kweken! 


Tips voor het telen van een mooie, grote witte kool:

  • Zorg voor een goede vochtvasthoudende, rijke voedzame bodem.

  • Zorg voor een zonnige plaats.

  • Zorg voor voldoende water, de eerste tijd na het planten en geef bij droogte voldoende water, want sluitkool heeft relatief veel vocht nodig.

  • Pas op voor de vogels!

  • Wied regelmatig het onkruid

  • Pas op voor de eitjes en rupsen van ’t koolwitje en slakken en haal deze handmatig weg.

  • Pas op voor slakken, deze kun je ook handmatig weghalen.

Rupsen op het blad van witte koolRupsen op Witte Kool

Rupsen op het blad van de witte kool

Zuurkool Kinderrecept Video

In onze kookvideo wordt door onze kok uitgelegd hoe je een heerlijk zuurkoolgerechtje kan maken.

kramer zuurkool pand