Zuurkool is een natuurlijk gefermenteerd product
Bij het maken van verschillende levensmiddelen vindt fermentatie plaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zuurkool, yoghurt, kaas, bier, brood, wijn, sojasaus, thee, koffie en azijn.Fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën, schimmels en gisten. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan die ervoor zorgen dat de smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert. Enzymen zijn stoffen, namelijk eiwitten, die bepaalde reacties mogelijk maken of versnellen. Bij o.a. zuurkool vindt fermentatie spontaan plaats, bij andere producten worden er ook wel micro-organismen toegevoegd. Fermentatie kan zowel met als zonder zuurstof plaatsvinden.
Voorbeelden van fermentatie
- Gist zorgt bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur.
- Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van zuurkool, yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur.
- Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.
Zuurkool
Het proces van witte kool tot zuurkool verloopt geheel natuurlijk. De gesneden witte kool wordt met wat zout in een zuurstofarme ruimte opgeslagen. De van nature aanwezige melkzuurbacteriën zetten de koolsuikers om in melkzuren en de kenmerkende zuurkool smaak en wordt door de fermentatie lichter verteerbaar dan de oorspronkelijke witte kool. In Nederland wordt er voornamelijk Verse zuurkool (hiermee wordt de niet gepasteuriseerde c.q. voorgekookte zuurkool bedoeld) verkocht, deze bevat grote hoeveelheden van deze probiotica (melkzuurbacteriën).Zuurkool is rijk aan vezels!
Vezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze geven je een verzadigd gevoel na het eten. Voedingsvezels leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Wel zijn ze belangrijk voor een goede darmwerking. Ze dragen bij aan het verzadigingsgevoel en daarmee aan het behoud van een gezond gewicht. Sommige vezels hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte, en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten. Belangrijke bronnen van voedingsvezels zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.Soorten vezels
Voedingsvezels zijn een verzameling van stoffen die niet in de dunne darm worden verteerd. Het zijn voornamelijk koolhydraten afkomstig uit de celwand van planten. Ze kunnen van nature in het product zitten zoals o.a. zuurkool.Goede darmfunctie en stoelgang
Vezels helpen darmproblemen te voorkomen. Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen obstipatie, aambeien of uitstulpingen van de dikke darmwand. Daarbij is ook voldoende drinken van belang.Behoud van gezond gewicht
Vezelrijk eten helpt om op gewicht te blijven. Voedingsvezels leveren nauwelijks calorieën, maar ze geven wel een verzadigd ofwel vol gevoel. Daardoor is de kans kleiner dat er meer gegeten wordt dan nodig is.Zuurkool
Zuurkool bevat weinig calorieën en is rijk aan vezels, het bevat 2,5 gram vezels per 18 kilocalorieën (100 gram).Meer informatie
www.healingfoods.nlwww.24kitchen.nl
www.gedachtenvoer.nl
www.devoedingswijzer.nl